Gerrit Breteler (UITVERKOCHT)

bestaand en nieuw maar vooral veelzijdig repertoire

Datum & tijd: Zaterdag 22 November 2008 20:00

Theater Meerzigt, Verhalen en zang,Frysk

Korte omschrijving van de voorstelling:

Op zaterdag 22 November vindt in Theater Meerzigt een optreden plaats van de bekende Twents-Friese meester- schilder, dichter, zanger en toneel- schrijver Gerrit Breteler met een bloemlezing van bestaand en nieuw maar vooral veelzijdig repertoire. Hij wordt bijgestaan door pianist Gerrit Hager en zangeres Gezina van der Zwaag, de vertolkster van het bekende lied 'Gabriëlla's song' uit de film ‘As it is in Heaven’. Zij staat op dit moment hoog op de Friese Top 100 van Omrop Fryslân. Ze zingt met Gerrit een paar duetten en brengt liederen van Gerrit ten gehore die alleen maar door een vrouw gezongen kunnen worden.

Geboren in Enschede (1954) komt Gerrit met    zijn    T wentse    vader    en    Friese moeder als 13-jarige jongen in 1967 naar Friesland. Het platteland ervaart hij als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij woont al jaren met zijn vrouw en twee kinderen in een grote oude boerderij bij het dorpje Nes, nabij de Waddenzee.

Al op jonge leeftijd voelt hij zich aangetrokken tot de beeldende kunst en ontvangt hij zijn opleiding aan de kunstacademie “Vredeman de Vries” in Leeuwarden. Hij ontwikkelt zich tot
een veelzijdig kunstenaar. In de schilderkunst gaat zijn belangstelling vooral uit naar de traditionele stijl, waarin het ambacht een essentieel onderdeel is van de kunst.

In de jaren 70/80, gedurende zijn ontwikkeling, bevindt de waardering voor het traditionele ambacht binnen de kunstopleidingen zich op een dieptepunt en is Gerrit genoodzaakt zijn kennis te vergaren in musea en bij gelijkgestemde kunstschilders. Het hedendaagse werk van Gerrit kenmerkt zich door passie en vakmanschap.
Als beeldend kunstenaar exposeerde Breteler in Nederland, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Zijn grote scheppingsdrang beperkt zich niet alleen tot het schilderen, hij uit zich ook graag in muziek, zang, gedichten en het schrijven van toneelstukken. Als musicus is Breteler dan ook al lang actief. Met de mede door hem in 1994 opgerichte muziekgroep “Fling” treedt hij tot 2002 op als zanger, gitarist en toetsenist als vertolker van vooral Ierse volksmuziek. Hij was ooit zanger in Kneppelfreed en speelde samen met Ernst Langhout op fluit, gitaar en viool in Haggis en was accordeonist, fluitist en zanger in The Hones.

Gast menu

  Terug


  Sanman & Sikke met Frederike Kleefstra

  Weer bij ons te zien op zaterdag 2 april tijdens de officiele afsluiting van Theater Meerzigt!

  Trio C tot de 3e

  Irene Maessen en Marcel Worms

  Lytse Winterreis (Schubert)

  Gerealiseerd door Studio Staalkaart