Joeke Hoekstra en Niels Meliefste

Slagwerk in Meerzigt

Datum & tijd: Zaterdag 24 Mei 2008 20:00

Theater Meerzigt, Klassieke muziek

Korte omschrijving van de voorstelling:

Kunst in de Kamer is een organisatie die werd opgericht tijdens WO II. In die tijd moesten kunstenaars zich aanmelden bij de Kultuurkamer, vereist om te kunnen optreden. Veel musici, dichters en schrijvers weigerden echter uit principiële overwegingen toe te treden tot dit nationaal socialistische instituut. Zij konden hierdoor niet in het openbaar optreden en verloren als gevolg hiervan inkomsten.

Om toch voor enige broodwinning voor zulke kunstenaars te zorgen werd de illegale organisatie ‘Kunst in de Kamer’ opgericht: particulieren stelden hun huiskamers ter beschikking voor optredens van instrumentalisten; dichters zegden er hun verzen, schrijverslazenvooruiteigenwerk.Die organisatie bestaat nog steeds. En nog steeds treden allerlei kunstenaars op in woonkamers van particulieren voor kleine gezelschappen. Ook Joeke en Niels traden zo vele malen op met hun programma ‘Slagwerk in de Kamer’.
En nu zullen Joeke en Niels optreden in Eastermar, met het voor deze gelegenheid gedoopte  programma: ‘Slagwerk in Meerzigt’.

joeke-hoekstra

Joeke en Niels zijn beide afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Niels (afkomstig uit Zeeland) en Joeke (uit Friesland) hebben allebei klassiek slagwerk gestudeerd bij Wim Vos en Luuk Nagtegaal.
Beide heren hebben zich op het conservatorium gespecialiseerd in Afrikaanse muziek en dus elkaar vanuit hun eigen Hollandse achtergronden gevonden in de wereld van de vibrafoon, marimba, xylofoon, djembé en Afrikaanse trommels. Deze instrumenten zorgen dan ook voor de karakteristieke klanken van dit bijzondere slagwerkduo. Zij kregen lessen van Aly n’Diaye Rose (Senegal) en Venancio Mbande (Mozambique).

Ze zijn werkzaam in de Nederlandse beroepsorkesten en -ensembles, zoals o.a.: Het Residentie Orkest, Het Radio Philharmonisch Orkest Holland, Het Noord Nederlands Orkest, Het ASKO- ensemble en Het Schonberg-ensemble. Ook zijn ze allebei actief in verschillende musicals van Joop van den Ende, zoals de Lion King, My Fair Lady en Tarzan.

Verder    spelen    ze    samen    in Slagwerkgroep STOK; een jonge groep slagwerkers die muziektheater maakt voor iedereen vanaf 6 jaar.
Verder spelen ze in de sambagroep: AbSurdo ‘Percussion with a Brazilian Heartbeat’.

Gast menu

  Terug


  Sanman & Sikke met Frederike Kleefstra

  Weer bij ons te zien op zaterdag 2 april tijdens de officiele afsluiting van Theater Meerzigt!

  Trio C tot de 3e

  Irene Maessen en Marcel Worms

  Lytse Winterreis (Schubert)

  Gerealiseerd door Studio Staalkaart